sobota, 13 kwietnia 2013

pierogi z kaszą gryczaną



Pierogi z kaszą gryczaną? Wydają się być nudne i mało wyraziste, raczej suche i bezbarwne. Nic bardziej mylnego. Pierogi z kaszą gryczaną są bardzo aromatyczne, a odpowiednio przygotowane i przyprawione - nie są suche!!

Ciasto:
1/2 kg mąki
250ml wody
50g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, wrabiamy je w mąkę. Do tego dodajemy jajko i żółtka. Wgniatamy. Masę łączymy z wodą, w której uprzednio rozpuszczamy sól. Gotowe!

Farsz:
2 szklanki suchej kaszy gryczanej
1/2 kg białego sera
1/2 kg cebuli
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę przysmażamy na oleju do porządnego zrumienienia.

Przestudzone łączymy ze sobą i z białym serem. Porządnie solimy i pieprzymy. Farsz nie wygląda specjalnie estetycznie, ale smakuje genialnie. Zwłaszcza, jeśli będziecie mieli biały ser "ze wsi" a nie z supermarketu. Taki ser jest lekko kwaśny, dzięki czemu pierogi będą miały niepowtarzalny smak.
Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek i szklanką albo miseczką wycinamy z niego koła.

Na każdym ciastowym kole kładziemy porządną porcję farszu, składamy ciasto i dokładnie sklejamy. Układamy na ściereczce. Żeby nie obsychały - przykrywamy drugą ściereczką. Gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty.


Po ugotowaniu wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową na posmarowany olejemy talerz. Dzięki temu nie posklejają się. Część z nich po przestygnięciu możemy zapakować do woreczków i...zamrozić. Będą jak znalazł na dzień kryzysowy!!