sobota, 13 kwietnia 2013

prawdziwa domowa pizza





Pizza powinna być cienka, sprężysta, mokra aczkolwiek lekko chrupiąca. Aromatyczna od ziół i mokra od sosu pomidorowego a nie jakiegoś podłego ketchupu. Muszę przyznać że taka pyszna pizza to nie moja zasługa - ale zdjęcia sama zrobiłam ;)

Ciasto:
250g mąki (najlepsza będzie typ 850 lub 750)
5g drożdży świeżych (mała łyżeczka)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
150ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Dolewamy wody i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (pod przykryciem). Po 2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Sos:
puszka pomidorów pelati
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka cukru
sól
pieprz
łyżka oleju
oregano
bazylia

Pomidory dusimy na oleju aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ocet, cukier (wg. uznania może to być więcej niż łyżeczka), zioła, pieprz, sól. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto na pizzę.


Na pizzy układamy wybrane składniki. Z przetestowanych przez nas kombinacji świetnie sprawdza się:

cheddar + suszone pomidory + rucola (dodawana na upieczoną pizzę)
cheddar + suszone pomidory + kapary + rucola (dodawana na upieczną pizzę)
parmezan + oregano
cheddar + pieczarki + oliwki zielone 
parmezan + mozarella + gruyere + gorgonzola (tu zamiast sosu pomidorowego dajemy oliwę delikatnie podgrzaną z czosnkiem)



Pizzę pieczemy w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut, do zarumienienia sera i boków pizzy.


Najgorsze w takiej full domowej pizzy jest to, że znika w mgnieniu oka ;)