czwartek, 14 marca 2013

ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe, cudownie mokre i pełne bakalii. Przygotowanie zajmuje właściwie kilkanaście minut, produktem ubocznym jest pyszny sok marchewkowo-jabłkowy.

300g startej marchewki
100g startego jabłka
150ml oleju roślinnego
50g migdałów
50g wiórków kokosowych
50g suszonych owoców goji/żurawiny
2 jaja
250g mąki pszennej
150g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W sokowirówce robimy sok z marchewki i jabłka. Po zmieleniu marchewki wybieramy z sokowirówki 300g wiórków marchewkowych. Po zmieleniu jabłek do ciasta wybieramy miąższ jabłkowy i 100g dodajemy do marchewki. Sok wypijamy :)


Jajka ubijamy mikserem, aż powiększą objętość dwukrotnie. Powoli dodajemy cukier ciągle ubijając. Kiedy masa będzie gładka, cienkim strumieniem wlewamy do niej olej. Ciągle miksujemy, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy marchewkę z jabłkiem, wiórki kokosowe, posiekane migdały (lub płatki migdałowe), owoce goji (rodzynki, żurawinę) i mieszamy delikatnie. Do tej masy dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką.

Masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy godzinę.