Prawdziwego paprykarza albo nigdy nie jadłam albo po prostu nie pamiętam jak on smakuje. Ale ten, wegański, uwiódł moje kubki smakowe na długie godziny. potrawa prosta do przygotowania i bardzo szybka.
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
słoik ajwaru (papryka, bakłażan, czosnek, oliwa, cukier, ocet, sól)
1/2 puszki pomidorów pelatti / 4 świeże dojrzałe pomidory lima
sól
pieprz
sos habanero do smaku
Jaglankę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Pomidory sparzamy gorącą wodą, żeby skóra lepiej odchodziła, obieramy, kroimy i dusimy do miękkości. Dodajemy ajwar, sól, pieprz, ewentualnie odrobinę sosu habanero (dla tych lubiących mocne wrażenia) i dusimy wszystko razem jeszcze chwilę. Mieszamy z ugotowaną jaglanką, doprawiamy ewentualnie do smaku. Gotowe!