sobota, 2 marca 2013

jaglany paprykarz

Prawdziwego paprykarza albo nigdy nie jadłam albo po prostu nie pamiętam jak on smakuje. Ale ten, wegański, uwiódł moje kubki smakowe na długie godziny. potrawa prosta do przygotowania i bardzo szybka. 

 

 Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
słoik ajwaru (papryka, bakłażan, czosnek, oliwa, cukier, ocet, sól)
1/2 puszki pomidorów pelatti / 4 świeże dojrzałe pomidory lima
sól 
pieprz
sos habanero do smaku


Jaglankę gotujemy  w lekko osolonej wodzie do miękkości.Pomidory sparzamy gorącą wodą, żeby skóra lepiej odchodziła, obieramy, kroimy i dusimy do miękkości. Dodajemy ajwar, sól, pieprz, ewentualnie odrobinę sosu habanero (dla tych lubiących mocne wrażenia) i dusimy wszystko razem jeszcze chwilę. Mieszamy z ugotowaną jaglanką, doprawiamy ewentualnie do smaku. Gotowe!