środa, 30 października 2013

makaronowa dynia zielono/czerwona


Dynia makaronowa. Słyszeliście o takiej? Dlaczego makaronowa? Bo jej miąższ, po upieczeniu, wygląda zupełnie jak makaron. Dynia makaronowa, podana z pesto, staje się dietetyczną, jesienną alternatywą dla tak lubianego przez nas wszystkich makaronu!




Jesień nieodmiennie kojarzy się z dyniami. Wielość odmian, kolorów, smaków gwarantuje, że można z nich gotować bez końca. A gdzie kupować dynie? W marketach nie udało mi się nigdy zdobyć dynii pysznej, aromatycznej i ciekawej odmianowo. Wszystkie te rzeczy znalazłam w JEdynie, w podkrakowskich Wawrzeńczycach. Dziewczyny mają w ofercie ponad 40 odmian dyń - dla każdego coś pysznego!


Dynia makaronowa z pesto i sosem pomidorowym:

1 dynia makaronowa

Pesto:
Szklanka świeżej bazylii
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki polskiego czosnku
sól
pieprz

Sos pomidorowy:
250g pomidorów koktajlowych
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka suszonego oregano


Zielone pesto robi się banalnie prostu - wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby - dolewamy nieco oliwy, żeby pesto osiągnęło idealną konsystencję.


Pomidorki na czerwony sos myjemy, wrzucamy do blendera, razem z olejem i czosnkiem. Blendujemy na gładką masę, przekładamy na patelnię i redukujemy z ziołami, solą i pieprzem.


Dynię wkładamy na 25 minut do piekarnika i pieczemy w całości w 200 stopniach. Po tym czasie dynię wyjmujemy (uwaga - gorące!!). Dynię musimy przekroić na pół - koniecznie wzdłuż. Następnie musimy usunąć z niej gniazdo nasienne - pestki wraz z nitkowatą otoczką. To jeszcze nie jest obiecany przez naturę makaron!


Po usunięciu gniazd nasiennych już widać, jak dynia chce być makaronem! Dobrze upieczona dynia będzie sama pięknie odchodzić od skórki i dzielić się na włókna. Żeby jej w tym pomóc - bierzemy widelec i "drążymy" dynię, zębami widelca oddzielając kolejne pasma "makaronu". Ważne, żeby robić to nie wzdłuż dyni, ale w poprzek, czyli na szerokość.


Nasz makaron powinien wyglądać tak:


Kiedy obie połówki dyni mamy już wydrążone - jedna z nich mieszamy z czerwonym, zredukowanym sosem pomidorowym, drugą - z bazyliowym pesto.  zostawiamy w talerzu z dyni i ponownie wkładamy do piekarnika - 15 minut, 180 stopni.

 

 Dynia makaronowa jest pyszna. Lekkostrawna. Dietetyczna. Jesienna. Zachwycająca na ciepło i zimno. Doskonała na śniadanie, obiad i kolację. Tyle. Idę jeść!