poniedziałek, 7 października 2013

quiche z rydzami

Quiche z rydzami i kozim serem
Taki eksperyment - quiche z rydzami i kozim serem. Ja za rydzami nigdy nie przepadałam. Lubię je zbierać, ale marynata rydzowa mnie nie przekonuje. Tymczasem po zrobieniu (i zjedzeniu) tego quiche wiem na 100%, że mamy za mało rydzów w maśle na zimę...




Rydze - charakterystyczne czerwone mleczko w miejscu przecięcia trzonu
Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej białej
150g masła z lodówki
jajko
szczypta soli

Farsz:
250g rydzów
2 cebule
masło do duszenia farszu

Sos:
2 kozie serki kanapkowe (2x150g)
100ml śmietany 18%
2 jajka

2 małe lub jeden duży pęczek szczypiorku
sól
pieprz


Rydz - charakterystycznie czerwone mleczko w miejscu przecięcia trzonu

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Rydze myjemy, odcinamy nogi a kapelusze kroimy w ćwiartki. Na maśle podsmażamy cebulę do momentu, kiedy się ładnie zrumieni. Dodajemy rydze i dusimy. Solimy


Masło kroimy w kostkę i rozcieramy z mąką tak, żeby cała mąka masło wchłonęła. Dodajemy jajko i sól, zagniatamy szybko ciasto. Kulkę ciasta spłaszczamy, wkładamy do woreczka i do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rwiemy na małe kawałki i wyklejamy nimi formę do tarty wysmarowaną masłem. Tak jest znacznie szybciej i wygodniej niż wałkować i potem przenosić na formę :) Wyklejoną tartę (razem z brzegami) wkładamy do piekarnika na 10 minut (temperatura 180 stopni). Ja nie przykrywam ciasta folią aluminiową wysypaną grochem albo fasolą. Nigdy nic się jej nie stało, nigdy przez to nie wyszła źle. Ale jeśli lubicie i chcecie - możecie to zrobić.

W tym czasie przygotowujemy sos. Serki przekładamy do michy. Dodajemy śmietanę, jajka, drobno posiekany szczypiorek (3/4 tego co mamy), sól i dość sporo pieprzu świeżo mielonego. Wszystko mieszamy widelcem na jednolitą, gęstą masę.

Quiche z rydzami
Po 10 minutach tartę wyjmujemy. Na wierzch wykładamy rydze z cebulą i równo je rozprowadzamy po cieście. Na grzyby wylewamy masę serowo-śmietanową. Wrzucamy do piekarnika na kolejnych 30 minut (temperatura 180 stopni). Jeśli przez ten czas tarta się nie zarumieni - zostawiamy ją na kolejnych 5-10 minut.

Rydze w maśle - na zimowy quiche z rydzami
Na zimę możemy przygotować rydze w maśle w słoikach, dzięki którym tą pyszną potrawą będziemy mogli się cieszyć także w czasie, kiedy inni o grzybach tylko marzą!

Rydze w maśle do zimowego quiche z rydzami
Po wyjęciu z piekarnika quiche posypujemy pozostałym, posiekanym szczypiorkiem.

Quiche z rydzami i kozim serem
Quiche z rydzami, kozim serem i szczypiorkiem rządzi. Nic dodać, nic ująć. Jest idealnym obiadem - sycącym, aromatycznym i zaskakującym. Smacznego!

Qiuche z rydzami, kozim serem i szczypiorkiem.