poniedziałek, 14 października 2013

paprykowe powidła


Powidła z papryki to prosta i pyszna rzecz. Do chleba. Do naleśników. Do jedzenia bez niczego. Genialne odkrycie tego roku. Zrobiłam dwie wersje - łagodną, ze słodkiej papryki i ostrą - z papryczek czereśniowych. Mniam!




 Składniki:
 1kg słodkiej czerwonej papryki / pół na pół słodkiej i czereśniowej (dla wersji ostrzejszej)
 600g cukru
1 cytryna
dwie łyżki octu pomidorowego


Paprykę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek. W garnku zasypujemy cukrem i dodajemy cytrynę. Dusimy, aż papryka będzie zupełnie miękka. Wtedy miksujemy ją blenderem i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się twardych skórek. Przetartą masę gotujemy z dwiema łyżkami octu, aż powidła zgęstnieją.


Powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 25 minut.