Marynowane rydze |
Rydze są grzybami nieprzewidywalnymi totalnie. Raz rosną na glinie, raz na mchu, raz na trawie. Raz pod krzaczkiem raz na otwartej przestrzeni - np na łące. właściwie nie jetem specjalistką od tego grzyba bo widziałam go w naturze w tym roku po raz pierwszy. Ale po jednym grzybobraniu wiem na pewno że zbiera się go przyjemnie i niezbyt trudno. Choć z drugiej strony jest to złośliwy grzyb który potrafi się całkiem nieźle kamuflować..
składniki:Rydze |
ok 2 kg małych rydzów
mała cebula
dwie marchewki
1l wody
250ml 10% octu spirytusowego
3 łyżki cukru
mała łyżeczka soli
2 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
Rydze oczyszczamy, odcinamy nóżki, obgotowujemy przez 20 minut. Odlewamy wszystko na sito i przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem, liściem, cukrem i solą, posiekaną marchewką i cebulą. Kiedy wywar zacznie wrzeć - zdejmujemy z ognia.
Grzyby układamy w wyparzonych słoikach na przemian z marchewką i cebulą. Dodajemy po kawałku liścia laurowego z zalewy, ziele, ziarenka pieprzu. Zalewamy zalewą tak , żeby przykryła wszystkie składniki, ale nie wyżej niż do dolnej granicy szyjki słoika. Pasteryzujemy 20 minut w garnku z wrzątkiem, pamiętając, że woda musi sięgać 3/4 wysokości słoika.
Marynowane rydze |
Marynowane rydze |
Grzyby układamy w wyparzonych słoikach na przemian z marchewką i cebulą. Dodajemy po kawałku liścia laurowego z zalewy, ziele, ziarenka pieprzu. Zalewamy zalewą tak , żeby przykryła wszystkie składniki, ale nie wyżej niż do dolnej granicy szyjki słoika. Pasteryzujemy 20 minut w garnku z wrzątkiem, pamiętając, że woda musi sięgać 3/4 wysokości słoika.
Marynowane rydze |
Marynowane rydze |