piątek, 24 maja 2013

duszona młoda kapusta

 
Jestem leniuszkiem nie tylko z natury, ale też z konieczności. W tygodniu mam bardzo mało czasu i trudno mi go poświęcać na gotowanie. Szkoda czasu nawet na siekanie młodej kapuchy. Zresztą to siekanie jest zbędne. Kapusta o średnicy 15-20cm udusi się fantastycznie tylko przekrojona na pół. 



Składniki
niewielka główka młodej kapusty
2 łyżki masła lub margaryny roślinnej
ewentualnie bułka tarta do polania (co kto lubi)
sól


Z kapusty zdejmujemy odstające liście. Możemy je posiekać i również udusić, ale nie musimy. Kapustę kroimy na pół. Masło lub margarynę rozpuszczamy na patelni, do której mamy przykrywkę. Kapustę kładziemy na rozgrzaną patelnie, ewentualnie dodajemy posiekane duże liście, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Ja lubię, jeśli jest na dole fajnie podsmażona, więc na początku daję jednak spory ogień.  


Solimy dopiero na talerzu. Kapustę możemy polać również smażoną bułką tartą ale wcale nie jest to konieczne. Na dobrą sprawę kapusta dobra jest po 20-30 minutach, ale jak będzie na bardzo bardzo małym ogniu dusiła się przez 45 to również nic jej nie będzie. A nawet jeśli o niej zapomnicie - do kuchni zwabi was zapach, kiedy kapusta będzie już gotowa.