piątek, 17 maja 2013

Pesto z rukoli

Pesto z rukoli jest przyjemnie ostre, orzeźwiające, szybkie w przygotowaniu. Wychodzi znacznie taniej niż sklepowe, ale najważniejsze jest to, że mam kontrolę nad tym co w środku. Moje jest bez sera, ale też bez konserwantów i polepszaczy. I co najważniejsze - dodaje do niego tylko te orzechy, na które wyjątkowo nie jestem uczulona.





Składniki
200g rukoli
50g natki pietruszki
40g orzechów nerkowca
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki świeżego czosnku
sól
pieprz


 Rukolę i natkę płuczemy w wodzie i czekamy, aż trochę odcieknie. Czosnek obieramy. Wszystko razem wrzucamy do blendera. Sól i pieprz dodajemy według uznania i preferencji smakowych. Miksujemy.


 Pesto z rukoli ma intensywny, zielony kolor i równie intensywny smak. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcia - była już tylko jedna jedyna małą łyżeczka tego przysmaku. Pesto świetnie nadaje się do makaronu, ale też do kanapek, grzanek, lub jako samodzielny rarytas. Dla wszystkich wielbicieli rukoli to prawdziwa gratka.