marynowane jalapeno |
Marynowane jalapeno nada każdej pizzy żaru i koloru. Można nimi urozmaicać kanapki, można dodawać do sałatek. Albo zrobić salsę do przekąsek. Tylko najpierw trzeba zamarynować papryczki ;)
jalapeno |
Składniki
1,5 kg papryczek jalapeno
2 średnie cebule
Marynata
1,5l wody
375ml octu spirytusowego 10%
1,5 łyżeczki soli
4,5 łyżek cukru
6 ziaren ziela angielskiego
jalapeno |
Papryczki jalapeno myjemy i osuszamy. Odcinamy szypułki. Papryczki kroimy w plasterki około 0,5 cm. Nie czyścimy z pestek! To pestki mają najwięcej kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za piekący smak papryk.
jalapeno |
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej cebulę i obgotowujemy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zalewy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Słoiki myjemy i wyparzamy. Podobnie zakrętki. W tak przygotowanych słoikach układamy papryczki na przemian z cebulą. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 140 stopni przez 25-30 minut. Trzeba pamiętać, że słoiki wkładamy do ZIMNEGO piekarnika i pozwalamy im nagrzewać się razem z nim. Inaczej mogą popękać!
jalapeno |