środa, 19 września 2012

nachos

mąka kukurydziana, olej roślinny, sól, glukoza, wzmacniacze smaku: E 621, E 635odtłuszczone mleko w proszku, maltodekstryna, suszona cebula, serwatka w proszku, suszony czosnek, aromaty, śmietana, suszone pomidory, ekstrakt z masła - to nie fragment tablicy mendelejewa ale skład nachos które możecie kupić w sklepie.. fajnie? no właśnie średnio. a jeśli dodamy cenę którą musimy zapłacić za te skądinąd pyszne trójkąciki to naprawdę ręce opadają. tymczasem domowe nachos robi się dosłownie 15 minut. serio.

 



40g mąki kukurydzianej
60g mąki pszennej albo pszennej pełnoziarnistej (ja właśnie taką wybrałam)
50ml gorącej wody (w przypadku białej mąki) lub 75ml gorącej wody (w przypadku mąki pełnoziarnistej)
sól
pieprz
papryka ostra/łagodna wg uznania

mąkę zagniatamy z gorącą wodą solą i przyprawami do smaku. rozwałkowujemy na cieniutki placek. wycinamy trójkąty. pieczemy w piekarniku w temp 200 stopni kilka minut aż trójkąty zaczną się odkształcać.

wtedy je przewracamy i pieczemy jeszcze chwilę uważnie obserwując bo łatwo je przypalić. wyjmujemy kiedy nabiorą pięknego złotego koloru. podajemy z dipem, albo same. do ciasta można także zgnieść odrobinę czosnku. albo parmezan lub inny twardy ser. albo wszystko smakowe na co mamy ochotę. no może niekoniecznie śledzie. albo truskawki które do nachos też nie pasują..



Do domowych nachos pasuje jedynie domowa salsa - tu czosnkowo-pomidorowa, pomidorowo-bazyliowa i pomidorowo-habanerowa. Przepisy już wkrótce.