niedawno robiliśmy pieczone pomidory do słoików. dziś postanowiliśmy sprawdzić jak smakują w zupie. przypomnę że pomidory lima kroimy na połówki. solimy pieprzymy. układamy "dupkami" do góry na blaszce. zalewamy oliwą z czosnkiem i ziołami. pieczemy w piekarniku 2 godziny. temperatura: 120 stopni.
kiedy tylko pomidory wylądują w piekarniku zaczynamy robić bulion na zupę. marchewki pietruszka por seler i kapusta plus pieprz ziele angielskie liście laurowe gotujemy na bardzo wolnym ogniu. wywary bezmięsne i bezglutaminianowe jednocześnie mają to do siebie że muszą jednak gotować się nawet kilka godzin. ale jeśli wyjątkowo nie macie czasu - polecam bulionetki ratunkowe. po dwóch godzinach pomidory wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do bulionu.
i w tym miejscu są dwa wyjścia - gotujemy jeszcze co najmniej godzinę z pomidorami albo po prostu je blendujemy. ja zdecydowanie wolę jednak pogotować jeszcze chwilę zupę żeby nabrała pięknego aromatu. po tym czasie ją także blendujemy. doprawiamy do smaku octem balsamicznym i pieprzem.