niedziela, 19 maja 2013

Pieczone bataty

 Kto nie próbował słodkiego ziemniaka, musi jak najszybciej nadrobić zaległości. Upieczony w rozmarynie batat smakuje jak połączenie pysznej dojrzałej dyni z ziemniakiem. Bataty są coraz częściej dostępne w hipermarketach i marketach hurtowych. A kiedy już raz je znajdziecie - będziecie ich szukali już zawsze!


Składniki:
Bataty (jeden na osobę jest wystarczający)
sól 
pieprz
olej rzepakowy
rozmaryn

Bataty obieramy, kroimy w  średniej wielkości cząstki. Olej łączymy z przyprawami w ulubionej proporcji, każdą z cząstek batata obtaczamy w tej miksturze. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Jeśli wydaje nam się, że rozmarynu mogłoby być więcej - posypujemy jeszcze po wierzchu. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni. Naturalnie od czasu do czasu odwracamy ziemniaczki, żeby się równo rumieniły.