Syrop miętowy nie tylko świetnie nadawać się będzie na zimę do robienia drinków, ale przede wszystkim pomoże przy bólu gardła i osłabieniu organizmu. Mięta w doniczce zimą rośnie słabo a ta ogrodowa, lub dzika już szaleje i rozrasta się jak szalona. Zatem - do dzieła!
Składniki
3 szklanki mięty
3/4 kg cukru
2 cytryny
2 l wody
ps. DZIĘKI MADZIA!!
3/4 kg cukru
2 cytryny
2 l wody
Wodę gotujemy z cukrem, aż ten zupełnie się rozpuści. Miętę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, cytryny wyszorować i wyparzyć. Cytryn nie obieramy, ale kroimy w plastry, później można również w ćwiartki.
Do gorącej wody z cukrem dodajemy cytryny i miętę. Przykrywamy i odstawiamy na 24h. Po tym czasie cedzimy przez gazę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy do dokładnie umytych i wyparzonych butelek. Zakręcamy i pasteryzujemy. W garnku ok. 10 minut w gotującej się wodzie sięgającej co najmniej 3/4 wysokości butelek. W piekarniku w temp. 140 stopni 20 minut.
ps. DZIĘKI MADZIA!!