sobota, 3 listopada 2012

pierogi dyniowe






Pierogi dyniowe to sprawa absolutnie doskonała. Niestety - sezonowa. Dlatego póki dynia jest pachnąca i dojrzała - warto poświęcić trochę czasu, by te pierogi popełnić.




























ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki masła lub oleju
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

farsz:
1 kg intensywnie dojrzałej dyni
750 g twarogu
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżeczki rozmarynu suszonego
sól, pieprz



Dynię obieramy ze skóry i gniazd nasiennych, kroimy z kostkę i pieczemy, posypaną rozmarynem - 180 stopni, 20 minut. Dynię wyjmujemy i miksujemy razem z rozmarynem. Mieszamy z baiłym serem, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Dzielimy na porcje, wałkujemy każdą z nich na cienkie placki, wycinamy koła. na każdym z nich umieszczamy porcję farszu, sklejamy brzegi ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.

Pierogi można jeść z masłem, śmietaną, kefirem, albo po prostu same. Można też zamrozić - na gorsze, zimowe czasy.