Nadmiar dyni wykorzystać można, a nawet trzeba,do wyprodukowania tych pysznych racuchów dyniowych. Polecam każdemu - robi się je piorunem i piorunem znikają też z talerza. Zwłaszcza z pysznym sosem tatarskim na opieńkach!!
Sopaipillas:
2 szklanki
puree z dyni
4 szklanki
mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 łyżeczki
soli
Olej do smażenia

Placuszki pieczemy z obu stron, na głębokim oleju, do zarumienienia. Podajemy ciepłe. Ciasto dobrze znosi zmrożenie i chłodzenie - jeśli zrobiliśmy za dużo - na pewno nie zaszkodzą mu dwa dni w lodówce albo kilkanaście w zamrażarce!!
Sopaipillas, chilijskie placki, dobrze smakują zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja osobiście zakochałam się w tych plackach z tatarską omaćką z opieńkami zamiast pieczarek. Cudo!!